Nieuwe CD met Canonliedjes

Weer tien historische onderwerpen in liedjes voor onderwijs

Baarn, 22 mei 2012 – De derde editie van Liedjes bij de Geschiedeniscanon is uit. Met onderwerpen als De Gasbel, De Tweede Wereldoorlog en Willem Drees behandelt de CD opnieuw tien onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis. De serie Canonliedjes is bedoeld voor de hoogste klassen in het basisonderwijs. Uitgangspunt voor de serie zijn de vijftig historische gebeurtenissen en personen die samen de officiële canon van Nederland vormen.

Canonliedjes gaan over de geschiedenis van ons land. De canon van Nederland bestaat uit 50 vensters, gebeurtenissen, personen en ontwikkelingen die samen de Nederlandse samenleving zoals die nu is, gevormd hebben. Van de hunebedden, via de eerste treinen tot Annie M.G. Schmidt, alles komt voorbij. De canon is opgenomen in de kerndoelen van het primair onderwijs.

Componist Majel Lustenhouwer, bekend van onder meer Kinderen voor Kinderen, schrijft de muziek voor de liedjes die horen bij de Canon van Nederland. Lustenhouwer heeft lange ervaring in het muziekonderwijs en een succesvolle carrière met kinderliedjes opgebouwd. “Die combinatie komt met Canonliedjes goed van pas,” zegt Lustenhouwer. “De liedjes moeten leuk, aanstekelijk, maar ook leerzaam zijn. Leren met muziek gaat vaak veel beter. Al luisterend en meezingend blijven de belangrijkste onderwerpen uit onze geschiedenis bij kinderen voor altijd in hun hoofd zitten.”

Met de derde CD, die nu uitkomt, zijn er inmiddels dertig liedjes beschikbaar, via drie CD’s. Waar Majel Lustenhouwer tekent voor de muziek en arrangementen, worden de teksten geschreven door een keur aan gerenommeerde schrijvers van teksten voor kinderen. De liedjes zijn gericht op leerlingen in de groepen 6 tot en met 8, maar inmiddels worden ze ook in de eerste klassen van het voortgezet onderwijs gebruikt. De CD’s bevatten uiteraard alle songteksten. Ook kunnen scholen gebruikmaken van bijbehorende lespakketten.

De onderwerpen die op CD 3 aan de orde komen, zijn: De Gasbel, Eise Eisinga, Willem Drees, De Tweede Wereldoorlog, Michiel de Ruyter, Floris V, Erasmus ,Willibrord ,Verzet tegen kinderarbeid en De Watersnood.

Op de website  www.canonliedjes.nl zijn alle fragmenten te beluisteren. Ook kunnen daar de CD’s worden besteld. De teksten van CD 3 zijn inmiddels ook te downloaden van de site.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over Canonliedjes kunt u contact opnemen met:
Mieke van der Grint
telefoon: 035-5423222
email: